Rasisme finnes ikke i Norge, eller?
Det er flaut å innrømme, men jeg tok ikke innover meg hvor alvorlig rasisme er før noen måneder siden. Når man ikke har kjent på rasisme, blir det ofte en fjern sak som man ikke reflekterer så mye over.
For meg ble Daniel Getaneh Hatlands bok «Kampen for tilhørighet» en øyeåpner. For første gang forstod jeg hvor alvorlig og subtil rasismen i Norge er, og hvor viktig det er at vi ikke bare er imot rasisme, men at vi aktivt tar stilling som antirasister.
Det skulle gå kort tid fra jeg leste boken til Daniel til det dukket opp en hendelse som skulle sjokkere hele Norge:
Fylkesråd trakk seg etter rasistisk utsagn
For noen uker siden gikk Fylkesråd i Akershus Ole Jacob Johansen (Frp) av med umiddelbar virkning, etter et rasistisk innlegg på Facebook. Her skrev han: “En hvit, ekte kvinne. Vi er i ferd med å få normaliteten tilbake” etter at danske Victoria Kjær Theilvig vant Miss Universe 2024.
Gjennom ansatte i Akershus fylkeskommune kom det frem at Ole Jacob Johansen har delt mange slike innlegg før, og at dette har blitt varslet – uten at det har fått noe særlig effekt. Selv når Ole Jacob måtte gå av, hørte vi ikke noe fra Fylkedsrådleder Anette Marie Solli om hennes tanker rundt Johansens innlegg.
Dette etterlater meg og mange ansatte med et stort spørsmål: Aksepterer hun rasismen? Eller ser hun den ikke?
På bakgrunn av dette kritiserte jeg Solli kraftig i et nylig LinkedIn-innlegg. Det er ikke bare Solli som ikke ser rasismen. I kommentarfeltet mitt var det mange som spurte hvor ille den «lille» kommentaren fra Johansen egentlig var
Hvis jeg ikke hadde lest boken til Daniel, hadde jeg spurt meg om det samme. For essensen her er at når du opplever små stikk og kommentarer hele tiden, er ikke dette «lite». Det er en dråpe som får et allerede fullt glass til å renne over.
Hva kan du gjøre?
En ting er å oppleve rasisme, en annen ting er å føle at din leder hverken ser eller anerkjenner det. Jeg spurte Daniel hva hans tre beste tips er for å sette rasisme på agendaen, dette sa han:
1. Definer hva rasisme er for din organisasjon.
Ved å definere rasisme tydelig, blir det enklere for ansatte å gjenkjenne og forstå hva som er uakseptabel oppførsel. Mange kan ha ulike oppfatninger av hva rasisme innebærer, basert på deres bakgrunn og erfaringer. Når rasisme er klart definert, kan organisasjonen også håndtere saker på en mer rettferdig og konsekvent måte.
2. Sørg for å bruke indikatorer.
Måler vi ikke, ender vi opp med å synse. At du selv kanskje ikke opplever eller er utsatt for rasisme, betyr ikke at det ikke skjer. De som ikke opplever rasismen selv, blir ofte overrasket når det avdekkes. De som opplever rasismen, blir derimot overrasket over hvor overrasket de som ikke selv opplever den, blir.
3. Vær så snill, jobb forebyggende.
Få inn rasisme som tema i onboardingen for nyansatte, og sørg for at det er en del av årshjulet, slik at organisasjonen unngår den klassiske «prosjektfellen». Særlig når det gjelder verbal rasisme, kan organisasjoner trene ansatte i hvordan de skal agere. Ikke gjør rasisme til noe vi snakker om først når en hendelse har skjedd. Det verste med rasismen er nemlig ikke ordene eller handlingene i seg selv – det verste er når ingen andre reagerer.
Fra gode intensjoner til gode handlinger
Jeg er takknemlig for å ha lært om rasisme fra Daniel. Selv om jeg skriver om dette i dag, er det ikke jeg som er eksperten – det er han. For å lære mer anbefaler jeg deg å følge ham på LinkedIn, eller lese boka «Kampen for tilhørighet».
Kunnskap er nøkkelen til endring her, så les deg opp og sørg for å sette dette på agendaen i 2025!
Lykke til!
Ønsker deg en fin dag videre!
Kimiya
Når du er klar – her er fem måter jeg kan hjelpe deg:
- Bli med i Mangfoldsnettverket Moving the Needle – Kun en plass igjen!!
- Lære deg hvordan å lage en mangfodsstrategi og tiltaksplan, uten å gjøre det komplisert og krevende.
- Bistand til ARP-rapportering.
- Holde foredrag om ulike tema innenfor mangfold og inkludering.
- Mangfoldsledelse på 1-2-3, et kort, praktisk og interaktivt E-læringskurs som ikke koster skjorta!