dei backlash

DEI BACKLASH: slik unngår du det på din arbeidsplass

Etter Trump kom til makten har DEI backlash blitt et faktum. Det er ikke lenger bare myndighetene som kutter i mangfoldsinitiativene sine – også store selskaper gir etter for politisk press og frykt for søksmål.  

Det er viktig at vi i Norge ikke er naive, men aktivt forebygger at DEI backlashen sprer seg hit. Men hvordan? Dette var temaet under kickoffsamlingen til Mangfoldsnettverket Moving the Needle. I dag vil jeg  dele de viktigste læringspunktene fra samlingen med deg:

Dokumenter resultater

En vanlig kritikk mot mangfoldsarbeidet er at det ofte oppfattes som «mye snakk og lite effekt». For å motvirke denne kritikken, er det avgjørende å kunne dokumentere konkrete resultater.  

Når du setter i gang et nytt tiltak, spør deg selv: Hvordan kan vi måle effekten av dette? Hvordan kan vi vise at det faktisk skaper positive endringer for både virksomheten og medarbeiderne?

Knytt arbeidet til forretningsverdi

For å unngå DEI backlash, må vi gå bort fra å kun fokusere på mangfold som et etisk ansvar. Vi må vise hvordan mangfold og inkludering styrker forretningsstrategien. Når du kan dokumentere at mangfoldsarbeidet fører til bedre innovasjon, bedre beslutningsprosesser og en sterkere bunnlinje, blir det vanskeligere for noen å avvise det som irrelevant.

Sørg for at arbeidet er inkluderende

Elon Musk sa nylig: «DEI is just another word for racism. Shame on anyone who uses it.» Mange, som Musk, føler at mangfoldsinitiativene fratar hvite muligheter. Denne typen holdninger finnes også i Norge.

Disse holdningene må tas på alvor.  Bruk tid på å bygge forståelse for hvorfor mangfold og inkludering er viktig for virksomheten.  Presiser at det ikke handler om å frata noen muligheter, men om å sikre at alle – uavhengig av bakgrunn – får like sjanser til å lykkes.

Unngå polarisering

Polarisering er en stor utfordring. Når mangfoldsarbeid skaper en «oss mot dem»-tankegang, risikerer vi at de som ikke føler seg inkludert i arbeidet, blir motstandere. Vær bevisst på hvordan dere kommuniserer – mangfold handler om oss alle, ikke bare enkelte grupper.

Fortell de personlige historiene

Tall og rapporter har sin plass, men ingenting treffer folk som ekte historier. La ansatte dele hvordan mangfoldsarbeidet har påvirket dem personlig eller bidratt til suksess i virksomheten.

Lytt til kritikerne!

Motstanderne er ofte få, men de kan ha stor innflytelse. Vær proaktiv: Lytt, forstå deres perspektiver og snakk med dem, ikke bare til dem. Involver også uformelle ledere – de kan være viktige støttespillere.

Bruk ESG og ARP som drahjelp

ESG-krav og Aktivitets- og redegjørelsesplikten (ARP) gir et sterkt insentiv for å holde mangfoldsarbeidet på agendaen. Bruk disse lovkravene for å sikre at arbeidet ikke nedprioriteres.

Toppledelsen må ta standpunkt

Når toppledelsen tydelig kommuniserer hvorfor dette arbeidet er viktig, skaper det trygghet. Selv om ledelsen har uttalt seg før, må budskapet gjentas igjen nå. Når stadig flere selskaper trekker seg fra mangfoldsarbeidet, er det naturlig at ansatte spør: Hva gjelder hos oss? Svaret må være klart.

Fantastisk eksempel på hvordan en toppleder kan ta standpunkt! Geir Holmgren, konsernsjef i Gjensidige imponerer. Ekstra stas at Gjensidige er med i nettverket Moving The Needle!

Integrer mangfold og inkludering i alt

Sist men viktigst: Integrer mangfold og inkluderingsperspektivet i alle prosesser. På denne måten blir det mye vanskeligere å fjerne, dersom motstanden først skulle komme!

Fra gode intensjoner til gode handlinger

Se på punktene over og reflekter over hvordan du kan forebygge DEI backlash på din arbeidsplass!

Det var alt for denne gang:)


Når du er klar – her er fem måter jeg kan hjelpe deg:

Vil du lære mer om hvordan dere kan jobbe med mangfold og inkludering?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få nyttige tips rett i innboksen. Du vil også motta tilbud om våre tjenester.