lege

Trodde jeg bare kunne velge mellom lege, ingeniør og advokat.

Hvorfor er lege, ingeniør og advokat-yrket favoriserte av flerkulturelle? Jeg kan ikke snakke for alle, men dette er min historie. 

Hvorfor er det slik at det er en overrepresentasjon av flerkulturelle i “prestisjestudier” som lege, tannlege og ingeniør? 16,2% av kvinner i medisinstudiet er innvandrere eller norskfødte med innvandrerforeldre. I ingeniørstudiet er prosentandelen 24,3. Til sammenlikning er grunnskolelærerutdanning kun på 5,7. 

Hvorfor er noen studier favoriserte av flerkulturelle? Jeg kan ikke snakke for alle, men dette er min historie. 

Nina Sajjadi, intern i Big Enough Global

Visste ikke om andre yrker

Da jeg var 6 år, var det ikke prinsesse, sykepleier eller kunstner jeg skulle bli da jeg ble stor, det var lege. Det den 6 år gamle meg ikke visste, var hva dette yrket innebar. Alt jeg hadde fått vite var at det var godt betalt, med høy status og en klar framtid. 

Hvorfor skulle jeg ville bli noe annet? Det var ikke sånn at jeg visste noe mer om noen andre yrker heller. 

      Nina som barn

Det snakkes ofte om behovet for økt flerkulturelt mangfold i ulike yrker, som journalistikk, men hvordan kan jeg velge noe jeg aldri har hatt et kjennskap til? Og hvordan skal jeg tenke på å oppsøke andre utdanningsretninger når jeg føler meg så fastlåst i disse ALI-yrkene (advokat, lege og ingeniør)? 

Jeg er ikke den eneste

Etterhvert som jeg har blitt eldre har jeg innsett at jeg ikke ønsker å bli lege, men hva annet kan jeg gjøre? Jeg har vokst opp med troen på at ALI-yrkene er de eneste jeg som flerkulturell har mulighet til å velge for en vellykket og stabil fremtid. Jeg har blitt oppdratt til å tenke innenfor denne boksen, så det gikk det ikke opp for meg at yrkesvalget ikke var mitt eget. Det var ikke det jeg egentlig ønsket å gjøre.  

En artikkel fra NRK tyder på at jeg ikke er den eneste. I følge artikkelen blir hver femte unge norsk-indiske kvinne lege. “Legeyrket er høyt respektert i India. Det hører man fra sine foreldre, og det blir man påvirket av” sier den norsk-indiske legen Archana Sharma til NRK. 

Hvordan kan du påvirke unge sin karrierevalg?

Jeg går nå i 3. klasse på videregående. Nå som det er tid for å ta det neste steget føler jeg meg blank. Hvilken retning skal jeg gå dersom jeg ønsker å bli noe annet enn lege? Hvilken jobb eller fremtid fører de ulike studiene til? Hvilke muligheter har jeg som flerkulturell jobbsøker? 

Men hva kunne bedrifter ha gjort for å påvirke valget mitt? Trykk her (legg inn link når det er lagt ut) for å lese resten.

Hva kunne bedrifter gjort for å påvirke valget mitt?

Det som hadde hjulpet meg hadde vært om bedrifter var mer synlige og tilgjengelige, særlig for oss videregående elever. Dersom bedriftene også hadde fremhevet deres flerkulturelle ansatte, hadde jeg kunnet se meg selv i dem og se at det finnes andre muligheter. Hvis noen hadde stått fram og fortalt om hvordan de både turte og klarte å velge mindre tradisjonelle yrker, hadde det inspirert meg og gitt meg konkrete råd om hvordan å ta steget utenfor ALI-boksen. 

Jeg mener derfor at hvis mangfoldet i ulike sektorer og stillinger skal økes, så er det viktig at virksomheter er tidligere på banen, samt at de bevisst fremhever flerkulturelle, og fortelle deres historier.

Gjelder ikke alle

Nok en gang må det presiseres at flerkulturelle er en mangfoldig gruppe, og det er ikke slik at alle flerkulturelle som velger legeyrket, kunne valgt noe annet. Det jeg tar opp her er derfor ikke noe som gjelder alle.  

Vil du lære mer om hvordan dere kan jobbe med mangfold og inkludering?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få nyttige tips rett i innboksen. Du vil også motta tilbud om våre tjenester.