Utlending

Lederen fikk meg til å føle meg som en utlending

Aldri følt meg som en utlending i jobbsammenheng før nå

“Sånne som deg tør jo ikke å si nei” fortalte nylig en bedriftsleder til meg. Han baserte det på at folk fra min kultur var konservative og var lært til å vise respekt. Sånne som meg? Min kultur? Hva skulle det bety?

Jeg er født og oppvokst i Norge, og har aldri følt meg annerledes eller hatt utfordringer på jobb basert på min etnisitet. Denne lederen visste med andre ord ikke noe om meg, men uttalte seg likevel om hvordan jeg var. 

Skrevet av Nina Sajjadi, intern i Big Enough Global

Hva er problemet med å sette folk i bås? 

En felle vi mennesker ofte går i, er å anta hvordan en hel gruppe mennesker er basert på fordommer, eller erfaringer vi har hatt med én person fra samme gruppe tidligere. En slik tenkemåte blir mer ekskluderende enn inkluderende.  

Gode intensjoner betyr ikke gode handlinger

Denne lederen hadde jo gode intensjoner. Han ønsket åpenbart å bruke sin kompetanse om persisk kultur for å forstå meg bedre. Likevel er det viktig å huske at kvinner, flerkulturelle, skreiv og  andre minoritetsgrupper vi jobber målrettet mot, er mangfoldige.  

Hva kan du gjøre istedenfor? 

Det er fint å tilegne seg kunnskap om de ulike minoritetsgruppene, for med dette som bakteppet kan man ta bedre valg. Men, det aller viktigste er å ta tid til og bli kjent med personen foran seg. 
Når vi i  Big Enough Global lærer virksomheter hvordan de kan jobbe med å rekruttere og beholde flerkulturelle talenter, understreker vi derfor alltid viktigheten av å huske at hver person er unik. Opplever du at det er vanskelig å jobbe med å rekruttere og beholde flerkulturelle talenter? Ta kontakt med oss her.

Vil du lære mer om hvordan dere kan jobbe med mangfold og inkludering?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få nyttige tips rett i innboksen. Du vil også motta tilbud om våre tjenester.