Integrering: hvor god norsk er godt nok?
Skal vi klare å integrere trenger vi å få folk i arbeidslivet, men for mange arbeidsplasser utgjør norsk en stor barriere. Da er spørsmålet hvor god norsk er godt nok?
Søkeordet «gode norskkunnskaper» gir 1600 treff på Finn. Det er i og for seg ikke kontroversielt. Men, det som er kontroversielt er hvilke stillinger som krever gode norskkunnskaper.
Mange av stillingene som krever gode norskkunnskaper er stillinger hvor godt språk ikke er en nødvendighet for å gjennomføre oppgavene. Dekkmontør til sesong, kafemedarbeider, lastebilsjåfør, lagermedarbeider, og postbud er eksempel på noen av disse.
Norske virksomheter er estimert å mangle 70 000 ansatte. Har vi da råd til å stille krav om gode norskkunnskaper i stillinger som egentlig hadde klart seg med alminnelig norskkunnskaper eller engelsk?
Hvis det skulle vært helt utenkelig å jekke ned på norskkunnskapene, kan vi være vågale nok til å tilby muligheten for opplæring på arbeidsplassen?
Til syvende og sist er alt en kost nytte vurdering. Tre spørsmål du kan stille deg er:
1) Hvor gode norskkunskaper trenger vi egentlig?
2) Hvor mye koster det å legge til rette for at folk kan få språkopplæring etter de har begynt? Vil det kreve andre ressurser av oss i tillegg til dette? Som å trene de ansatte og lederne på hvordan de kan være inkluderende mot en som ikke er så god i norsk?
3) Hva er det vi tjener på denne omstillingen?
Kanskje kommer dere frem til at det ikke lønner seg, og det er greit. Da har dere i hvert fall gjort et ærlig forsøk.
Det som derimot ikke holder mål er å være fastlåst på idealet om at alle som bor i Norge må kunne perfekt norsk. Arbeidsplasser skriker etter arbeidskraft, og da må vi sende våre idealer til en realitetssjekk.
Vil du jobbe med mangfold og inkludering?
Vil du jobbe med mangfold og inkludering men er usikker på hvordan? På vår bloggside finner du mange artikler som kan hjelpe deg med å komme i gang.