inkluderende arbeidsmiljø

Vil du ha et inkluderende arbeidsmiljø? Tenk over alkoholen!

Her er noen enkle grep for å skape et inkluderende arbeidsmiljø gjennom å ha et aktivt forhold til alkohol.

I jobbsammenheng spør folk ofte hvorfor jeg ikke drikker. Hver gang føler jeg en trang til å presisere at det ikke har noe med min kultur eller strenge foreldre å gjøre. Min frykt for å bli satt i en bås jeg ikke tilhører, gjør at spørsmålet om hvorfor jeg ikke drikker oppleves ekstra utfordrende. 

Å tilby brus i tillegg til alkohol er ikke løsningen

De fleste virksomheter jeg har konsultert blir veldig bekymret når jeg forklarer utfordringene med alkohol, fordi de tror at jeg skal si at de må innføre alkoholforbud. Og denne frykten forteller oss en ting – at alkohol har en dominerende plass i norsk næringsliv. Og det er greit. 

Likevel er det viktig å være bevisst på at alkohol kan bidra til ekskludering. Gravide, religiøse, flerkulturelle og tidligere rusavhengige er grupper som kan være spesielt sårbare for alkoholen. 

«Gjett hva? Vi har brus som alternativ!» Er svaret jeg får fra de fleste virksomheter når jeg forklarer hvordan alkohol kan være ekskluderende. Men, det hjelper ikke å ha brus som alternativ hvis problemet er drikkepress, og at det er ukomfortabelt å være rundt folk som drikker. 

Hva er løsningen?

Jeg mener løsningen er å ikke la alkohol få en dominerende plass i de aktivitetene som skal inkludere alle. Eksempler på dette er sommerfester og julebord. Men, når det kommer til aktiviteter som er mer frivillige kan man gi alkoholen en større plass. Da kan de som ikke trives med alkohol, heller velge andre type aktiviteter. Forutsetningen i disse tilfellene er med andre ord at det er andre aktiviteter å delta på. Eksemplene under illustrerer forskjellen.

Den eneste aktiviteten vi har i avdelingen er fredagspils.  – Hr-personell i kommunal virksomhet 🧑🏼

Avdelingen vår gjør masse sammen. Vi spiller bowling, arrangerer quiz, spiser middag og noen ganger har vi fredagspils. – Mangfoldsansvarlig i et IT selskap👩🏽🏫

Hva kan du gjøre for å få et mer inkluderende arbeidsmiljø?

Hvis du har lest denne artikkelen og tenker at alkohol i virksomheten din kan bidra til ekskludering, oppfordrer jeg deg til å sende denne teksten til din nærmeste leder, eller HR. Er du derimot HR-personell, eller leder selv, kan du implementere tilbakemeldingene fra artikkelen for å inkludere enda flere på arbeidsplassen.

Trenger du hjelp i arbeidet med mangfold og inkludering? Ta kontakt med meg her.

Lykke til og god sommer☀️

Vil du lære mer om hvordan dere kan jobbe med mangfold og inkludering?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få nyttige tips rett i innboksen. Du vil også motta tilbud om våre tjenester.