funksjonshemmede i arbeidslivet

Funksjonshemmede i arbeidslivet – slik kan du rekruttere og inkludere

Funksjonshemmede i arbeidslivet er et tema vi må snakke om. Her får du tips for hvordan å jobbe med denne målgruppen.

3. desember er det FNs internasjonale dag for funksjonshemmede. I dagens blogginnlegg skal jeg dele noen sjokkerende fakta om funksjonshemmede i norsk arbeidsliv. Du vil også få konkrete tips for hva du kan gjøre for å rekruttere og beholde mennesker med nedsatt funksjonsevne på arbeidsplassen.

Fire fakta om funksjonshemmede i arbeidslivet

  1. Arbeidskraftundersøkelsen for 2021 viser at bare 37,5 % av funksjonshemmede og kronisk syke mellom 15 og 66 år var i jobb. Generelt i befolkningen ligger denne prosenten på 78,4 – altså over dobbelt så høy.
  2. Forskere fra Oslo Met har funnet ut at rullestolbrukere har 50 % dårligere sjanse for å bli innkalt til jobbintervju sammenlignet med lilt kvalifiserte søkere uten rullestol.
  3. I dag står 104 000 med nedsatt funksjonsevne utenfor arbeidslivet, ifølge 2019-tall fra SSB.
  4. Mange arbeidsgivere tror at nedsatt funksjonsevne betyr det samme som nedsatt arbeidsevne. Slik er det ikke. Ta meg for eksempel: ingen av mine hender funker, men så lenge jeg får hjelp til ting som krever hender, så har jeg full arbeidsevne.

Disse tallene skuffer. Så hva kan arbeidsplassen gjøre for å rekruttere og inkludere mennesker med nedsatt funksjonsevne? Jeg spurte to eksperter på feltet: Ida Dignes i Medvind Assistanse og Tor Andreas Bremnes i Inclue.

Ida sine beste råd for å rekruttere funksjonshemmede:

1) Mange funksjonshemmede er ikke opptrent i å selge inn seg selv som attraktive arbeidstakere.

Funksjonshemmede må ofte utbrodere om sykdomsbildet og fortelle om negative konsekvenser av funksjonsnedsettelsen, blant annet for å få innvilget tilstrekkelige timer med assistanse. Derfor må vi bli utfordret til å skrive jobbsøknader som selger. Neste gang du mottar en lite imponerende søknad fra en person med nedsatt funksjonsevne, kan det være fint å gi tips og triks til hvordan bli en bedre jobbsøker.

2) Forskning fra Fafo viser at funksjonshemmede blir oppfattet som snille, men litt dumme.

For å beholde funksjonshemmede arbeidstakere må vi tørre å utfordre holdningene som skjuler seg i blindsonene våre. Fordommer er ikke skumle så lenge vi aktivt arbeider med dem, og er bevisst over hvordan de påvirker våre tanker om andre medarbeidere.

3) Utdanningsnivået blant funksjonshemmede er vesentlig lavere sammenlignet med utdanningsnivået til normfungerende.

Men mangel på utdanning trenger ikke bety mangel på vilje. Som funksjonshemmet må man slåss mot systemer og oppsøke alternative ruter hver gang det er et hinder i veien. For å overkomme barrierene er funksjonshemmede avhengig av å ha et løsningsorientert mindset. Ikke bare har vi mangfoldskompetanse, men vi er også trent i å se løsninger i en verden fylt av barrierer og fordommer.

funksjonshemmede

Tor Andreas sine for hvordan du rekrutterer og inkluderer funksjonshemmede:

1) Gjenspeiler utlysningen det jobben faktisk skal være?

Mange diskriminerte grupper faller fra i rekrutteringen når man søker superhelter som både skal kode og rense avløpet i vasken. Vær mer konkret mot hva som er «must have». Her får du tips om hvordan du kan lage en god karriereside for funksjonshemmede.

2) Kan søkeren utføre jobben?

Alle skriver; «utdanning, eller relevant erfaring» Hva er det det egentlig betyr? Det eneste som betyr noe er om kandidaten kan gjøre jobben du utlyser. Om kompetansen er selvlært eller gjennom utdanning eller livserfaring skal spille liten rolle. Din jobb er å sikre at jobben kan bli gjort.

3) Har søkeren nødvendige personlige egenskaper?

Fokuser på HVEM du rekrutterer og ikke HVA (slik det er i dag). Du ansetter kanskje en økonom, men det er like viktig hvordan denne økonomen samhandler med kollegaer, om hen er lærevillig, innovativ eller en do’er. Som funksjonsnedsatt har du en del ekstra personlige egenskaper som alle arbeidsgivere trenger, slik som problemløsere, tenke utenfor boksen osv.

4) Er lokalene tilpasset?

Kan en i rullestol forsyne seg fra salatbaren? Finner en svaksynt person frem til møterommene? Står det små puffer rundt omkring i sosiale soner?

5) Er kulturen tilpasset?

Er det konkurransekultur hvor alle skal løpe birkebeinerrennet hvert år? Feirer dere julebord på båt? Spretter man champagnen på takterrassen uten heis? Er det den som snakker høyest som får ordet?

6) Søker du mangfold utenfor etablerte kanaler?

Søker du mangfold der mangfoldet finnes? Vet du på hvilke utdanninger og i hvilke nettverk du treffer ulike mangfold? Annonserer du andre steder enn Finn og egne nettsider? Samarbeider du med spesialiserte rekrutteringsselskap på ulike minoriteter?

Oppsummering

Altfor mange funksjonshemmede står ufrivillig utenfor arbeidslivet i dag. Gjennom noen enkle grep kan du benytte deg av denne gullgruven. Du får arbeidskraft, de får en jobb, og vi får et varmere, mer rettferdig og inkluderende samfunn. Det er vinn-vinn-vinn! 

Fra gode intensjoner til gode handlinger

Planlegg to tiltak du kan gjøre i 2024 av de overnevnte tipsene!

Ønsker du å være med på et gratis arrangement for å lære mer om temaet?
FNs tilgjengelighetsdag markeres 4. Desember på Scandic Fornebu – les mer og meld deg på her!

Vil du lære mer om hvordan dere kan jobbe med mangfold og inkludering?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få nyttige tips rett i innboksen. Du vil også motta tilbud om våre tjenester.