ukraina

Hvordan situasjonen i Ukraina kan påvirke dine russiske ansatte

Etter invasjonen av Ukraina har det vært en økning i hets mot uskyldige russere. Flere artikler forteller om at barn og unge mobbes på bakgrunn av krigen. Det er ikke utenkelig at det samme skjer blant voksne. Det har blitt et så stort problem at statsminister Jonas Gahr Støre så seg nødt til å sende ut et nyhetsbrev med påminnelse om at det er det russiske regimet vi fordømmer og ikke det russiske folk. Det er viktig at bedriftsledere er oppmerksom på dette.

Vi i Big Enough Global blir vi ofte spurt hvordan selskaper kan jobbe mot inkluderende ledelse av flerkulturelle. Et godt første steg er å være mer bevisst på hva som påvirker flerkulturelle ansatte. Nå, i lys av situasjonen i Ukraina, er økt bevissthet rundt hva som påvirker de ansatte essensielt for å være en inkluderende leder. 

Ledere bør jobbe forebyggende for at russere på arbeidsplassen ikke møter på hets. De bør også se til at arbeidstakerne får støtten de trenger hvis dette skulle skje mot dem eller deres familiemedlemmer. Hetsen, og frykten for den, kan bli en konstant påkjenning som går utover mental helse, og prestasjons- og arbeidsevne. I tillegg kan samholdet og samarbeidet innad i bedriften forverres. 

Det er med andre ord viktig at ledere forstår alvoret i situasjonen, og handler deretter. Vi ser historien repetere seg selv, der hele folkegrupper må ta støyten for et problem som er utenfor deres kontroll. Ved koronautbruddet i 2020 ble utallige asiatere utsatt for hat, vold, og til og med drap. Og når islamistiske ekstremistgrupper utfører terrorhandlinger, florerer det av negative kommentarer rettet mot alle muslimer. Den nåværende situasjonen er ikke et unntak, og derfor må bedriftsledere ta initiativ for å forhindre hets og bidra til en mer inkluderende arbeidsplass. 

Her er eksempel på 4 tiltak:

  1. Snakke høyt om problemstillingen. Du som leder har ansvar om å informere de ansatte om konflikten og utfordringene mange russere opplever.
  2. Sjekke inn med dine russiske ansatte. 
  3. Være tydelig på at hets mot uskyldige russere ikke er greit, og skulle situasjonen oppstå må du ta det på alvor. 
  4. La de ansatte vite at de kan snakke med deg om påkjenninger i denne vanskelige tiden. Det er viktig å lytte til de som påvirkes direkte, for å finne de best mulige løsningene for din bedrift.

Det arbeidet som gjøres for å bedre situasjonen på arbeidsplassen nå, vil også være nyttig i fremtiden. Det er viktig å holde seg oppdatert og følge med, også på hendelser som ikke får like stor medieoppmerksomhet. Dette vil ikke være den siste konflikten som vil ha påvirkning på flerkulturelle i Norge.

Vil du lære mer om hvordan dere kan jobbe med mangfold og inkludering?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få nyttige tips rett i innboksen. Du vil også motta tilbud om våre tjenester.