ubevisste fordommer

Er det mulig å bli kvitt ubevisste fordommer?

Hva er egentlig ubevisste fordommer og kan du bli kvitt dem?

I det piloten begynte å snakke var jeg sikker på at jeg kom til å dø. Grunnen? Han snakket dårlig engelsk.

Hvorfor reagerte jeg slik? Det handler om ubevisste fordommer.

Hjernen vår er delt inn i en bevisst del, og en ubevisst del. Den ubevisste delen av hjernen vår tar 95% av valgene våre. Måten den ubevisste delen fungerer på er at den deler mennesker inn i bra og dårlig. Det som ligner oss selv, og det vi kjenner til går under kategorien bra, og det ukjente går under kategorien dårlig.

Uten at jeg visste det, hadde hjernen min laget en assosiasjon om at språk henger sammen med dyktighet. Så, når piloten sin engelsk ikke var optimal, ble jeg livredd!

Det hadde ikke noe å si at jeg var bevisst på at dette var en fordom som ikke var sant, fordi jeg fikk så sterke fysiske reaksjoner. Har du noen gang fått en dårlig magefølelse når du møter en person? Det henger sammen med at våre ubevisste fordommer også gir oss fysiske reaksjoner.

Alle har ubevisste fordommer

Flere virksomheter hevder at de ikke har ubevisste fordommer. Men, det er umulig. Uansett hvor mange systemer og prosesser man har, kan de aldri gå helt bort. Klærne kandidaten går i, hvor gode de er i norsk, og hvilken skole de har gått på er kun en promille av det som kan sette fyr på de ubevisste fordommene.

De gode nyhetene er likevel at man kan gjøre mye for å redusere de ubevisste fordommene. I korte trekk handler det om bevisstgjøring og å skape objektive prosesser hvor menneskelig skjønn får minst mulig påvirkning.

Det var alt for denne gang ☺️

Vil du lære mer om hvordan dere kan jobbe med mangfold og inkludering?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få nyttige tips rett i innboksen. Du vil også motta tilbud om våre tjenester.